האם סנדלר יכול לקצר עקב? המדריך השלם לפני שמורידים עקב אצל סנדלר

האם סנדלר יכול לקצר עקב?

זו אחת השאלות הנפוצות שאנחנו שומעים מלקוחות: “העקב בסנדלים מרגיש לי קצת גבוה – האם סנדלר יכול לקצר אותו?” מדובר בשאלה לגיטימית לחלוטין, שנובעת מרצון לפתור אי-נוחות בנעל או סנדל שאוהבים. במאמר הזה נעשה סדר בנושא ונענה על כל התהיות הנפוצות: האם בכלל אפשרי לקצר עקב של נעל או סנדל, האם זה צעד שכדאי לעשות, באילו מקרים זה רלוונטי, מהם הסיכונים שבקיצור עקב, האם יש הבדל בין סוגי עקבים שונים, ומה ניתן לעשות במקום לקצר את העקב אם הוא מרגיש גבוה מדי או אם משהו בסנדל לא נוח. תוך כדי, נתייחס גם לגישה ולערכים של מותג “תנכיות” – סנדלים מינימליסטיים בעבודת יד – וכיצד אנו משתדלים למנוע מצבים כאלה מראש דרך נוחות והתאמה אישית, וגם מה האחריות שלנו כלפיכם כלקוחות במקרה שמתעוררת בעיה. בואו נצלול לשאלות אחת אחת.

האם אפשרי לקצר עקב של סנדל או נעל?

נתחיל מהבסיס: כן, באופן טכני סנדלר מקצועי יכול במקרים מסוימים לקצר עקב של נעל או סנדל, אך רק בגבולות מוגבלים מאוד. לרוב, קיצור העקב מתבצע על ידי חיתוך חלקו התחתון של העקב ואז הצמדת “פקק” (החתיכה הקטנה שבקצה העקב) מחדש. ברוב המקרים אפשר לקצר לכל היותר כ-1 ס״מ עד 1.5 ס״מ מגובה העקב – מעבר לכך המבנה של הנעל עלול להשתנות בצורה דרסטית. חשוב להבין שכל נעל בנויה בזווית מסוימת המתאימה לגובה העקב המקורי. אם מקצרים יותר מדי, החלק הקדמי של הנעל (האזור שבו האצבעות) עלול “להצביע” כלפי מעלה בצורה לא טבעית. בנוסף, בחלק מהעקבים יש בתוך הבלוק הפנימי מוט מתכת לחיזוק, ואם חותכים וקצרו עד למוט – לא ניתן להמשיך יותר. לכן כל מקרה חייב להיבדק לגופו על ידי סנדלר מיומן: הוא יבחן את סוג העקב, החומרים, והמבנה, ויחליט אם וכמה אפשר להוריד מבלי להרוס את הנעל. יש עקבים עבים או נמוכים שמאפשרים הורדה קטנה, ולעומתם עקבים מאוד גבוהים ודקים שעלולים לא לאפשר קיצור בכלל. בשורה התחתונה – ברמה הטכנית זה אפשרי רק במקרים מסוימים ובשינוי קל, ולא תמיד באופן משמעותי.

האם כדאי לקצר עקב גבוה?

זו כבר שאלה אחרת לחלוטין. גם אם אפשרהאם זה באמת רעיון טוב? ברוב המקרים, התשובה היא לא ממש. הסיבה העיקרית היא שנעל טובה היא כמו פרויקט אדריכלי קטן: כל חלק בה מתוכנן להתאים לגובה וזווית העקב המקוריים. כאשר חותכים ומשנים את גובה העקב, משנים את הזווית הזו – ופתאום הנעל “לא יודעת” להתיישב נכון על הרצפה. לקצר כמה מילימטרים או אולי עד סנטימטר לפעמים יכול לעבור בשלום, אבל קיצור משמעותי יגרום לחלק הקדמי (הסוליה הקדמית בהונות) להיות בזווית הלא נכונה ביחס לקרקע. כתוצאה מכך, הנעל עשויה להפוך ללא נוחה ואף מסוכנת. אנשים מנוסים בתחום מדגישים שקיצור עקב יגרום לנעל להישאר מותאמת לזווית המקורית שלה, ולכן במקום לפתור את בעיית אי-הנוחות – זה עלול ליצור אי-נוחות מסוג חדש. למעשה, עלולה להיווצר תחושה של נטייה לאחור: האצבעות עלולות לעלות מדי, העקב לשקוע, וההליכה נעשית משונה ולא טבעית. דבר נוסף הוא שסנדלר יכול אולי לקצר את העקב, אבל הוא לא יכול לשנות את כל שאר חלקי הנעל – רפידת הנוחות, המדרס הפנימי, המנח של הרגל – שכולם תוכננו לעקב בגובה המקורי. לכן, לרוב לא מומלץ לקצר עקב אלא כמוצא אחרון ובקיצור מינימלי ביותר. במקום זאת, כפי שנרחיב בהמשך, כדאי לשקול פתרונות אחרים כמו החלפת הנעל לזוג נוח יותר, הוספת מדרסים וכדומה.

עם זאת, חשוב לציין שאנו ב”תנכיות” דוגלים בכנות ובשקיפות מול הלקוחות שלנו. אם באמת לא כדאי לקצר את העקב – אנחנו נגיד את זה בפירוש, גם אם זה אומר שלקוח יוותר על תיקון או אפילו על רכישה. עדיף לנו שלקוחה תלך בנעל שמתאימה לה, מאשר שנבצע התאמה מלאכותית שתגרום לה לכאבים. הגישה שלנו היא להסביר את היתרונות והחסרונות באמת, מתוך אמונה שאמון הלקוח חשוב יותר מכל עסקה רגעית.

באילו מקרים קיצור עקב רלוונטי בכלל?

אחרי כל האזהרות האלו, אולי תשאלו: האם יש מצבים שכן הגיוני לקצר עקב? התשובה היא רק לעיתים רחוקות, ובאופן מאוד מוגבל. מקרה טיפוסי שבו קיצור עקב עשוי להיות רלוונטי הוא למשל: רכשתן זוג נעלי עקב איכותיות ויקרות לאירוע, העקב הוא 7 ס״מ ואתן מרגישות שאם הוא היה 6 ס״מ הנעל הייתה מושלמת לכן. במצב כזה, ייתכן שסנטימטר אחד פחות יעשה את ההבדל בין נעל שעומדת בארון לבין נעל שננעלת בנוחות. אם הסנדלר בודק את הנעל ומאשר שאפשר להוריד בערך 1 ס״מ בלי לפגוע בשיווי המשקל, ייתכן שזה שווה ניסיון. דוגמה אחרת: עקב עבה ויציב בגובה נמוך-בינוני (נניח 5 ס״מ) שלדעתכן אפשר קצת “להוריד ממנו גובה” כדי לשפר יציבות – לפעמים אפשר לקצר חצי ס״מ או יותר, בקושי ויזואלית, רק כדי לקבל טיפה יותר יציבות בבסיס.

עם זאת, חשוב להדגיש אילו מקרים לא רלוונטיים לקיצור עקב: אם העקב מאוד גבוה (למשל 10 ס״מ ומעלה) ואתן לא רגילות לכך – קיצור ל-8 ס״מ כנראה לא יהפוך אותו לנעל יום-יומית נוחה; ייתכן שהבעיה היא בזווית הקיצונית ולא במספר הסנטימטרים בלבד. גם נעלי עקב עם פלטפורמה קדמית נופלות בקטגוריה הלא-רלוונטית – בהרבה מקרים סנדלרים יסרבו לקצר עקב אם יש לנעל פלטפורמה מקדימה, כי היחס בין העקב לקדמת הנעל הוא מה ששומר על זווית נכונה. למעשה, בפורום אחד שיתפה כותבת שאחותה התעקשה לקצר ~1.5 ס״מ מנעל עם פלטפורמה לקראת חתונה – ולמזלה הנעליים שמרו על שיווי המשקל. אבל זה חריג ולא מומלץ לכל אחד. אם יש לכן בעיות אורתופדיות או רגישות בכפות הרגליים, עדיף לא להסתכן בכלל – שינוי קטן שמישהי אחרת לא תרגיש, אצלכן יכול להתבטא בכאב משמעותי. לסיכום, קיצור עקב רלוונטי רק כאשר מדובר בהתאמה מזערית בנעל איכותית שמבנה הסוליה שלה מאפשר זאת, וכשהאלטרנטיבה היא לוותר לגמרי על הנעל. בכל מקרה, התייעצו עם סנדלר אמין לפני – אל תנסו שום קיצור באופן עצמאי (כן, היו מקרים שאנשים ניסו לשייף עקבים בבית… ממש לא מומלץ!).

מהם הסיכונים בקיצור עקב?

כפי שכבר משתמע, יש כמה סיכונים וסיבוכים אפשריים כשמקצרים עקב – וחשוב להיות מודעים אליהם מראש:

  • אובדן נוחות ואף כאבים: במקום לפתור את בעיית הנוחות, קיצור לא מוצלח יכול ליצור בעיה חדשה. הנעל המקוצרת עלולה ללחוץ במקומות חדשים, או לחילופין הרגל “תגלוש” יותר מדי קדימה בנעל אם הזווית השתנתה. היו מקרים שנשים סיפרו שקיצרו עקב ובסופו של דבר הנעל הפכה יותר לא נוחה מקודם – כי עכשיו המשקל לא התחלק נכון על כף הרגל.
  • פגיעה בשיווי המשקל והיציבה: עקב הוא, באופן אירוני, גם ה”קרש איזון” של הנעל. הורדה מוגזמת תשאיר את הנעל במצב של מעין “עמידה על הבהונות”. התוצאה יכולה להיות תחושה שהנעל נוטה אחורה, חוסר יציבות בהליכה, ועד סכנת נקעים או מעידות. כפי שראינו, מקצר יתר על המידה יגרום לנעל להיות בזווית מוזרה – האצבעות מצביעות מדי מעלה – מה שהופך את ההליכה לקשה ואפילו מסוכנת.
  • נזק למבנה הנעל: כשחותכים עקב, במיוחד אם עושים זאת ללא ציוד מתאים או מומחיות, קיימת אפשרות לסדוק את העקב או לפגוע בחיבור שלו לסוליה. בעקבים רבים יש בורג פנימי או דיבל שמעגן את העקב לנעל – חיתוך במקום הלא נכון יכול לחשוף אותו או לשחרר את האחיזה. בנוסף, ציפוי העקב (אם הוא מצופה בעור/דמוי עור) עלול להיפרם ולבלוט אם חתכו אותו.
  • פגיעה אסתטית: נעל מעוצבת באופן פרופורציונלי – אם מקצרים עקב משמעותית, פתאום הפרופורציות קצת “ירדו מהפסים”. למשל, נעל עם עקב סטילטו דק וגבוה שעוצבה כך, אם תחתכו אותה ותעשו אותה נמוכה מהמתוכנן – ייתכן שהמראה יהיה מוזר, העקב אולי ייראה עבה מדי או זוויתי. גם אם רק אתן רואות את זה – חבל להרוס אסתטיקה של נעל שאהבתן.
  • ביטול אחריות ומדיניות החזרה: נקודה חשובה מבחינתנו כיצרנים – כל שינוי חיצוני לנעל לאחר הרכישה כנראה יבטל את האחריות. ברגע שקיצרתן עקב אצל סנדלר, הנעל כבר לא במצב המקורי שאותו סיפקנו, ולכן לא נוכל לקחת אחריות על בעיות שינבעו מכאן והלאה. האחריות שלנו על המוצר תקפה כשהוא בשלמותו המקורית; שינוי בגובה העקב משנה את אופן פעולת הכוחות על הסנדל, ואפילו אם סדק ייווצר בסוליה חצי שנה אחרי – זה יכול להיות תוצאה של אותו שינוי. חשוב לנו להיות כנים: ברגע שמתבצע שינוי כזה, לא נוכל להתחייב על הנוחות או העמידות של הסנדל כפי שהיו קודם. לכן אנחנו תמיד ממליצים לבחון היטב לפני שעושים צעד בלתי הפיך. כמובן, גם חנויות נעליים אחרות לרוב לא יקבלו חזרה נעל שעברה שינוי אצל סנדלר. אז קחו זאת בחשבון כסיכון כלכלי – אם הקיצור ייכשל, תישארו עם נעל פגועה ללא אפשרות החזרה.
  • סיכון בריאותי לכף הרגל: מעבר לנוחות המיידית, שימוש ממושך בנעל שעברה שינוי לא נכון עלול לגרום לבעיות בכף הרגל – כאבי ברכיים, גב, דלקות ברצועות כף הרגל וכו’. זאת בדומה לנעילת נעל לא מתאימה באופן כרוני. לכן, אם אחרי שינוי אתן חשות אי-נוחות או כאב מתמשך, עדיף להפסיק לנעול את הזוג הזה.

בקיצור, הסיכונים לא מבוטלים. זה לא אומר שקיצור עקב תמיד יסתיים באסון – לעיתים זה מצליח והלקוחה מרוצה. אבל כמי שחרטו על דגלם אחריותיות כלפי הלקוח, חובתנו להבהיר לכן מה יכול לקרות. היו מקרים בעבר שבהם ניסו לקצר עקבים והנעל פשוט כבר לא הייתה אותה נעל. אנחנו אפילו יכולים לשתף שבתחילת הדרך שלנו, אחד האתגרים היה מקרה שלקוחה ביקשה מאיתנו (בעקבות התייעצות עם סנדלר) לקצר את העקב באחד הדגמים שלנו אחרי שקיבלה את הנעל. מתוך רצון טוב ניסינו לסייע ומצאנו בעל מקצוע שעשה זאת – ולצערנו התוצאה לא עמדה בסטנדרט הנוחות שלנו. הלקוחה הרגישה שהסנדל “כבר לא אותו דבר”. עבורנו זה היה שיעור חשוב שלקחנו באחריות: הבנו שלפעמים הדרך הנכונה היא לומר בכנות “עדיף לא לעשות את זה”, ולהציע פתרון חלופי במקום. למדנו מהחוויה הזו, ומאז אנחנו נזהרים מאוד בהמלצות מסוג זה.

האם יש הבדל בין סוגי עקבים מבחינת האפשרות לקצר?

בהחלט כן. סוג העקב, צורתו וחומריו משפיעים ישירות על האפשרות לקצרו ועל מידת הסיכון. הנה כמה דוגמאות וסוגים נפוצים:

  • עקב סטילטו (דק וגבוה): בעקבים דקים, בדרך כלל יש מוט מתכת באמצע שנותן את החוזק. אפשר לעיתים לקצר קצת – להסיר את ה”פקק” התחתון, לחתוך נגיד סנטימטר מהמתכת אם אפשר, ואז להתקין פקק חדש. אך אם העקב מאוד גבוה, ייתכן שהמוט לא יאפשר קיצור משמעותי (ברגע שתגיעו אליו, אי אפשר לחתוך יותר). בנוסף, עקב סטילטו שנעשה נמוך מהמתוכנן אולי יהיה מעט פחות יציב (כי קוטר הבסיס קטן). חלק מהסנדלרים יגידו לכן שאין טעם לקצר סטילטו, כי האיזון העדין שלו יופר.
  • עקב רחב/בלוק: עקבים עבים (כמו בלוק מרובע או עקב “צ’אנקי”) לרוב קלים יותר לקיצור. יש יותר “בשר” לחתוך ממנו, ואין סכנה שמוט פלדה קטן יגביל. סנדלר יכול לנסר למשל חצי סנטימטר עד סנטימטר מעקב עץ או פלסטיק רחב, ולעבד מחדש את הקצה. בעקבים כאלו, אם הם לא גבוהים מדי, לפעמים הקיצור מורגש פחות במבנה הנעל (אבל עדיין משפיע). כמובן שגם כאן יש גבול – עקב של 5 ס״מ לא תהפוך ל-2 ס״מ, כי אז הזווית תנזק.
  • עקב עם פלטפורמה קדמית (Wedge/פלטפורמה מלאה): זה הסוג הכי בעייתי לקיצור. דמיינו סנדל פלטפורמה – יש סוליה עבה מלפנים, ועקב מוגבה מאחור, כששניהם מחוברים כיחידה אחת. כדי לקצר עקב כזה, צריך ממש לנסר חלק מהסוליה האחורית, ואז לנסות להתאים את הזווית לחלק הקדמי – עבודה מורכבת ומסוכנת. רבים מהסנדלרים יסרבו לגעת בנעל כזו. אפילו הורדה קטנה עלולה להרוס את האיזון בין הקדימה לאחורה. לכן, אם יש לכן סנדל עם פלטפורמה קדמית והעקב מרגיש גבוה – כמעט תמיד עדיף לא לנסות לקצר, אלא לחפש פתרון אחר.
  • עקב נמוך (קיטן היל, 3-4 ס״מ למשל): באופן פרדוקסלי, בעקבים נמוכים מאוד אין הרבה מה לקצר… לפעמים עקב בגובה 3 ס״מ בנעל אלגנטית כבר מתוכנן למינימום גובה שהנעל צריכה. אולי אפשר להוריד חצי ס״מ, אבל נשאלת השאלה אם זה בכלל יורגש. בנוסף, כשעקב כל כך נמוך – כל שינוי הוא אחוז גדול מהגובה היחסי, ואז גם כן עלול להשפיע.
  • סוג החומר של העקב: עקבים שעשויים עץ או חומר מוקצף נוטים להיות קלים יותר לחיתוך ולעיצוב מחדש. עקבים עם ציפוי מתכתי, עקבים חלולים עם חלל (יש עקבים מפלסטיק חלול) או כאלה עם עיטורים – כל אלה יכולים להקשות. למשל, עקב מצופה עור – אחרי קיצור צריך שוב למתוח את העור ולהדביק בשוליים החדשים, תהליך עדין כדי שייראה חלק.
  • סנדלים תנ”כיים עם עקב נמוך: כאן רלוונטי ממש לעולם שלנו – רוב הסנדלים התנ”כיים המסורתיים הם שטוחים או עם עקב מינימלי מאוד (כמה מילימטרים של סוליה מוגבהת בעקב לתמיכה). בסנדלים כאלה, לרוב אין טעם לנסות לקצר, כי בעצם אין “עקב” נפרד – כל הסוליה היא מקשה אחת. במקרה הכי טוב, אולי סנדלר יכול להחליף את כל הסוליה לסוליה דקה יותר, אבל זה כבר תיקון אחר לגמרי (וגם משפיע על הנוחות והבלימה של הסוליה). למשל, אם יש סנדל תנ״כי עם עקב מובנה של 1 ס״מ בגובה – אולי אפשר להחליף לסוליה שטוחה לגמרי, אך אז מאבדים קצת את התמיכה בעקב. לרוב אנחנו לא נתקלים בבקשות כאלו, כי סנדלים תנ”כיים מיועדים מראש להיות נמוכים ונוחים.

אז לסיכום הנקודה הזו: סוג העקב בהחלט משנה. עקבים עבים ובינוניים – יש סיכוי טוב יותר לקיצור קטן. עקבים דקים מאוד, גבוהים מאוד, או חלק ממבנה פלטפורמה – עדיף להניח להם כפי שהם. תמיד כדאי לשאול סנדלר מנוסה לגבי הסוג הספציפי של הנעל שלכן – הוא יידע מיד לזהות ממה העקב עשוי ואם יש מגבלות מובנות (כמו אותו מוט מתכת פנימי).

מה האלטרנטיבות לקיצור עקב?

נניח שאתן עומדות מול המראה, נועלות זוג סנדלים חדש ויפות, אבל משהו מרגיש לא בסדר – העקב קצת גבוה או לא נוח לכן. לפני שרצים לסנדלר עם מסור, כדאי לשקול חלופות אחרות שיכולות לפתור את הבעיה, לעיתים בפשטות רבה יותר ועם פחות סיכון:

  • מדרסים או רפידות ייעודיות: אחד הפתרונות הקלים הוא להוסיף רפידת נוחות בתוך הנעל. במיוחד עבור נעלי עקב סגורות או סנדלים עם רצועות רחבות, ישנן רפידות סיליקון דקות – חלקן מיועדות לקדמת כף הרגל (Metatarsal pads) וחלקן לעקב. איך זה עוזר? למשל, אם מניחים כרית קטנה מתחת לכריות האצבעות, זה ממתן את הזוית בהן ומונע החלקה קדימה. לחלופין, יש המניחים הגבהה בתוך העקב – כן, האירוני, לשים הגבהה בתוך העקב עצמו – בצורה של חצי מדרס בעקב. זה מרים מעט את העקב של הרגל בתוך הנעל, וכך למעשה מפחית את ההפרש שהרגל חשה בין העקב לאצבעות. במילים אחרות, אם העקב החיצוני הוא 5 ס״מ, ותשימו הגבהה פנימית של 0.5 ס״מ בעקב הרגל – הרגל שלכם מרגישה כאילו העקב הוא 4.5 ס״מ. שינוי קטן, אבל לפעמים כל מה שצריך זה קצת. כמובן, יש לוודא שהנעל מספיק עמוקה להכיל מדרס בלי שיהיה צר מדי.
  • החלפת ה”פקק” לעקב רחב יותר: אם הבעיה היא חוסר יציבות או שקיעת העקב במשטחים רכים, לפעמים החלפת עקבית (Top Piece) לפקק גדול יותר יכולה לעזור. למשל, לקחת עקב סטילטו צר ולהרכיב לו פקק קצה מעט רחב יותר (יש סנדלרים שמתמחים בכך). זה לא מוריד את הגובה, אבל נותן תחושת יציבות דומה לזו של עקב קצת נמוך יותר. זה פתרון טכני אבל שווה איזכור כאלטרנטיבה – במקום לקצר, לייצב.
  • להוסיף סוליה קדמית (פלטפורמה קטנה): לעיתים, ההפרש בעקב מציק כי הקדימה של הנעל דקיקה מאוד. אופציה אחת היא לגשת לסנדלר ולבקש שיוסיף סוליה דקה מקדימה. אפילו תוספת של 3-5 מ״מ גומי מוקצף בחלק הקדמי של הנעל יכולה להקטין את הזוית שהרגל ניצבת בה. זה כמובן תלוי בנעל ובאסתטיקה – לא בכל נעל אפשר או רוצים לעשות זאת – אבל בסנדלי עור מסוימים (כמו סנדלי עקב עץ עם סוליית עור דקה) ניתן להדביק חצי סוליה גומי לכל אורך הנעל. כך הרגל עולה טיפה מלפנים, והעקשנות של העקב פחות מורגשת.
  • פנייה ליצרן או לחנות להחלפה/התאמה: אם זו נעל חדשה שקניתם ומיד הרגשתם שהיא גבוהה מדי, תמיד עדיף קודם לבדוק אפשרות החלפה לדגם אחר או גובה אחר. אצלנו ב”תנכיות”, למשל, אנו מציעים דגמים עם גבהי סוליה שונים. אמנם רוב הסנדלים שלנו שטוחים או עם הגבהה מזערית, אבל זמינים הרבה מידות וגם אפשרויות התאמה – ואם לקוחה אומרת לנו אחרי מדידה בבית “אני מרגישה קצת גבוהה מדי בסנדל”, נעדיף להציע לה למדוד דגם אחר עם סוליה דקה יותר, או אולי להכין לה בהתאמה אישית סוליה בעובי שמתאים לה (במידת האפשר במסגרת העיצוב). עסקים רבים שמים דגש על שירות אישי וישמחו לעזור למצוא פתרון לפני שפוגעים בנעל קיימת. לכן צרו קשר עם החנות; ייתכן ותגלו שהם גמישים במדיניות, במיוחד אם הנעל ננעלה רק למדידה.
  • לתת לנעל ולרגל זמן הסתגלות: לעיתים הבעיה היא פשוט חוסר הרגל. אם שנים לא נעלתן שום עקב, ואז קניתן סנדלים חדשים עם עקב 4 ס״מ – סביר שבהתחלה זה מרגיש “גבוה”. לא פעם, הפתרון הוא לתרגל: ללכת עם הסנדלים בבית, כמה דקות כל יום, להרגיל את השרירים. יש נשים שמעידות שלא יכלו לסבול עקב 5 ס״מ ביום הראשון, אבל אחרי שבועיים יכלו לנעול יום שלם. ברור שלא נמליץ לסבול כאבים, אבל הבדל תחושתי קל יכול להיפתר ע״י הסתגלות הדרגתית. ואם אחרי כמה ניסיונות עדיין כואב או מוזר – חזרו לנקודות הקודמות.
  • שיפור האחיזה והתמיכה: לפעמים העקב מרגיש גבוה לא בגלל הגובה כשלעצמו אלא בגלל שהרגל מחליקה בתוך הנעל, או שהקרסול מרגיש חופשי מדי. פתרון יכול להיות הוספת רצועת תמיכה (יש רפידות עקב עם “כנפיים” שנצמדות לדפנות העקב ומחזיקות את העקב של הרגל במקום), או הדבקת פס סיליקון למניעת החלקה באזור הרצועות. אם העקב יציב והרגל לא מחליקה, ייתכן שגם גובה בינוני ירגיש בטוח יותר. שוב, זה לא מוריד את הגובה האמיתי, אבל התחושה משתפרת.

כל האלטרנטיבות הללו הן בגדר נדיבות המידע שאנו רוצים לחלוק – לפעמים יש פתרונות פשוטים שכלל לא חושבים עליהם, ובשמחה נמליץ עליהם גם אם זה לא קשור למכירה ישירה. המטרה שלנו היא שתהיו מרוצים ונוח לכם, בין אם זה באמצעות המוצר שלנו ובין אם באמצעות התאמה או ייעול חיצוני.

איך לבחור מראש את גובה העקב המתאים לי?

כמובן, הדרך הטובה ביותר להימנע מהדילמה של “לקצר או לא לקצר” היא בחירה נכונה של הנעל מלכתחילה. הנה כמה טיפים ועקרונות שיעזרו לכן לבחור את גובה העקב המתאים כבר בזמן הקנייה:

  1. הכירו את עצמכן: חשבו על נעליים אחרות שיש לכן. מהו העקב הגבוה ביותר שנעלתן בנוחות למשך שעות? אם אתן יודעות שיותר מ-5 ס״מ מעולם לא עבד לכן – אל תתפתו לזוג בגובה 8 ס״מ “כי הוא יפה”. עדיף לבחור גובה שאתם כבר מנוסים בו. לכל אחת יש את ה”טולרנס” שלה לעקבים.
  2. התחשבו במטרה ובשימוש: האם הסנדלים מיועדים ליומיום, לטיולים בעיר, למשרד? או שזה זוג לערב ולאירועים בלבד? אם מדובר בסנדלי עור חומים יומיומיים (כמו הסנדלים התנ”כיים שלנו ב”תנכיות”), סביר שתרצו אותם הכי נוחים שאפשר – כלומר שטוחים או עם עקב מינימלי לתמיכה. אם זה זוג לערב שבו תעמדו ורק תרקדו מעט – אפשר אולי טיפה יותר גובה בשביל הלוק, אבל גם אז זכרו שאירוע לוקח שעות. התאימו את הגובה לאורח החיים ולפעילות.
  3. מדדו בזווית הנכונה: כשאתן מודדות נעל עם עקב, שימו לב לזווית של כף הרגל בתוכה. עקבים שונים מפזרים את הגובה באופן שונה – עקב גבוה עם פלטפורמה קדמית של 2 ס״מ, למשל, ירגיש כמוכן פחות תלול מעקב באותו גובה בלי פלטפורמה. לכן, לא מספיק להסתכל על מספר הסנטימטרים – תרגישו איך כף הרגל נמצאת. אם אתן מרגישות לחץ חריג בקשת כף הרגל או באצבעות כבר במדידה בחנות, זו נורת אזהרה שהזווית חדה מדי לכן.
  4. התייעצו ובקשו מידע: אל תחששו לשאול את המוכר/ת לגבי גובה העקב ומידת ההתאמה. במותגים איכותיים, ידעו להגיד לכן אם הדגם צר או רחב, אם הוא רך או קשיח, ואם יש ליין של גבהים שונים. למשל, ייתכן וישנו דגם דומה עם עקב נמוך יותר. אצלנו, לא פעם אנחנו מכווינים לקוחות שמתלבטות: יש דגמים מינימליסטיים ממש (כמו “תנכיות קלאסיות” שטוחות), ויש עם עקב קל של ~1.5 ס״מ להגבהה. לקוחה שהתנסתה רק בשטוח לגמרי ורוצה לנסות משהו טיפה גבוה – אולי נמליץ לה על דגם 1.5 ס״מ במקום לקפוץ ל-4 ס״מ.
  5. קחו מרווח ביטחון: אם אהבתן נעל אך חוששות שהעקב גבולי לכן – עדיף לא לקחת סיכון. קיימות היום המון אופציות יפות גם בעקבים נמוכים. נעל חייבת לשרת אתכם, לא להפך. לפעמים אנחנו מתאהבות במודל מסוים, אך כדאי לשאול: האם אני רוצה ללבוש את הנעל הזו או רק להחזיק אותה כי היא יפה? כי נעל יפה שנשארת בקופסה בגלל חוסר נוחות – בסוף מבאס יותר.

ב”תנכיות” אנו מאוד מודעים לנושא הגובה מראש. הסנדלים שלנו ברובם שואבים השראה מסנדלי התנ”ך – כלומר, מינימליזם ונוחות טבעית. הגבהת העקב (אם קיימת) היא עדינה, בדיוק כדי שלא יווצר מצב של אי-נוחות. כחלק מתהליך ההתאמה האישית שלנו, כשהלקוח מזמין, אנחנו מבררים איתו על העדפותיו, על מבנה כף הרגל, ואפילו על הרגלי ההנעלה שלו. היו מקרים שהמלצנו ללקוחה לבחור דגם אחר כי הרגשנו שהדגם שבחר אולי פחות יתאים לאנטומיה שלה. המטרה שלנו היא למנוע מראש את הצורך בתיקונים – לייצר לכן סנדל שתאהבו ותוכלו לנעול בשמחה מהרגע הראשון.

מה עושים אם הסנדל לא מרגיש נוח? שירות ואחריות ב”תנכיות”

גם לאחר שבחרתן בקפידה, מדדתן והזמנתן – יכול לקרות מצב שהסנדל מגיע, אתן הולכות בו קצת בבית ו… משהו בכל זאת מציק. אולי העקב עדיין טיפה גבוה מהמצופה, אולי הרצועה הקדמית לוחצת, או שכללית זה “לא יושב טוב”. מה עושים עכשיו? פה נכנס לתמונה נושא השירות והאמון בינינו לביניכם. אל תחששו לפנות אלינו! הרבה פעמים לקוחות מתביישות או חוששות שהתלונה שלהן תידחה – אבל אצלנו ב”תנכיות” זו בדיוק הנקודה שבה אנחנו הכי רוצים לעזור.

ראשית, צרו קשר וספרו לנו מה הבעיה. כלקוחות של עסק קטן וביתי (שאנחנו זוג המייסדים שלו), אתם לא מדברים עם מוקד שירות קר ומנוכר – סביר מאוד שתשוחחו ישירות איתי או עם בן זוגי, שהקמנו יחד את המותג. אנחנו לגמרי מכילים את האדם שמאחורי הסנדל ואת הצרכים האישיים שלכם. אם משהו לא מסתדר, זו הזדמנות בשבילנו ללמוד ולהשתפר או לתקן.

מה אפשר לעשות בפועל? תלוי כמובן בסוג העניין. במקרים רבים של אי-נוחות, נציע לכן להגיע אלינו להתאמה אישית: למשל, לרכך או למתוח מעט את העור בנקודה שלוחצת (עור איטלקי משובח, כמו שאנחנו משתמשים, הוא חומר חי וגמיש – לפעמים מתיחה מקצועית של סנדלר במסגרת האחריות יכולה לפתור את הבעיה בלי עלות). אם העקב מרגיש מעט גבוה, נשקול יחד אפשרויות – האם להוסיף לכם רפידה מיוחדת שניתן להכניס לתוך הסנדל? להחליף לדגם אחר? קרה לא פעם שלקוחה החליפה לדגם שונה לגמרי אחרי שהתייעצה איתנו, כי הכי חשוב זה שיהיה לה נוח והיא תהיה מרוצה. היו גם מקרים בהם ייצרנו במיוחד זוג חדש עם התאמה קלה (למשל, הזמינו סנדל עם סוליה בעובי סטנדרטי של 7 מ״מ, וביקשו אם אפשר דק יותר – אז הכנו עם 5 מ״מ עבורן). אנחנו לא מבטיחים שנוכל תמיד להתאים כל דבר, אבל במגבלות ההיגיון והאפשרויות – נעשה את מירב המאמצים.

חשוב לנו להדגיש את המחויבות שלנו אליכם: כשאתם רוכשים מ”תנכיות”, אתם לא סתם קונים מוצר מדף אנונימי. אתם מצטרפים לחוויית המותג שלנו, שסיפורו מתחיל בזוג צעיר (אנחנו!) שהחליט באמצע החיים להגשים חלום – ליצור סנדלים תנ”כיים בעלי איכות בלתי מתפשרת ונוחות מודרנית. שנינו עברנו ביחד כברת דרך, למדנו מהמומחים בתחום עבודת העור, ואנחנו עדיין לומדים מכל זוג חדש ומהפידבק שלכם. הערכים שמובילים אותנו הם נדיבות, פגיעות, כנות ואחריות – בדיוק כפי שבא לידי ביטוי במאמר הזה. נדיבות בלהעניק ידע ועזרה בלי לחשוב תמיד על המכירה המיידית; פגיעות וכנות בלהודות כשמשהו לא מושלם או כשנעשתה טעות, ולשתף אתכם בכך; ואחריות – לקחת אחריות מלאה על המוצר שלנו וללוות אתכם גם אחריו.

לכן, אם משהו לא מרגיש נוח – אל תנסו להיות “גיבורים” ולסבול בשקט, ובטח שאל תעשו שינויים לבד שעלולים להרוס את הסנדל. פשוט דברו איתנו. נעבור יחד על האופציות: אולי נגלה שהמידה לא הייתה מדויקת וצריך להחליף מידה, אולי נספק הדרכה איך לרכך את הסנדל בבית (יש לנו טיפים כמו לגרוב גרב עבה וללכת שעה בבית כדי להרחיב מעט, תלוי במקרה), ואולי, אם אין ברירה והדגם פשוט לא מתאים לכן, ניקח אחריות ונראה איך לפתור זאת – החזר, החלפה, זיכוי, מה שיידרש בהתאם למדיניות ובהתאם למה שלקוח צריך. אמון הוא דבר שנבנה, ואנחנו רוצים שהלקוחות שלנו ידעו: אנחנו לצידכם גם אחרי הקנייה.

בסופו של דבר, “תנכיות” זה לא סתם סנדל – זה דרך חיים. זו לא רק סיסמה עבורנו; המשמעות היא שאנו חיים ונושמים את הערכים האלה יום יום. כל זוג סנדלים שאנחנו מוסרים ללקוח מלווה בחתיכה מהסיפור האישי שלנו ומהאהבה שלנו למלאכה. אנחנו רוצים שהסנדלים הללו ילכו איתכם לכל מקום – בקלילות, בנוחות, ובחיוך. ואם משהו בדרך חורק – אנחנו כאן לשמן את הגלגלים, לתקן את הרצועות, ולהחזיר את החיוך. אז בפעם הבאה שאתן מתלבטות לגבי גובה העקב, זכרו שיש פתרונות רבים – וקיצור העקב הוא רק אחד (ולא תמיד המומלץ שבהם). הכי חשוב, אל תהססו לשאול ולהתייעץ – אנחנו תמיד שמחים לענות, לייעץ ולהציע מניסיוננו, מתוך נדיבות ואכפתיות אמיתית. כי כשהלקוחות שלנו הולכים בנוח – זה עבורנו הצעד החשוב ביותר.

 

כשמדובר בבחירה בין קיצור עקב לבין מעבר לסנדל המותאם מראש, חשוב לזכור שמותג תנכיות נולד בדיוק מתוך הצורך הזה – להציע סנדלי עור מינימליסטיים, בעבודת-יד איטלקית, שמתיישבים על כף-הרגל באופן טבעי וללא פשרות על נוחות. לפני שאתן רצות לסנדלר עם זוג אהוב אך כואב, שווה להציץ במגוון הדגמים שלנו ולגלות כיצד התאמה אישית, סוליות בגבהים שונים וסרגל המידות הייחודי שלנו יכולים לחסוך לכן את הסיכון ואת העלות של קיצור עקב שלא תמיד מצליח.

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

en_USEnglish